آیا تا به حال با موتور برق کار کرده‌اید یا اصلاً می‌دانید موتور برق چیست؟ سال‌ها است که دیزل ژنراتورها، وارد زندگی بشر شده‌اند و تاریخ اختراع اولین مولد برق به زمان کشف انرژی الکتریسیته باز می‌گردد. با پیشرفت تکنولوژی، وسایل زیادی از زندگی انسان خارج شده‌ و جای خود را به تکنولوژی‌های برتر داده‌اند، با این حال دیزل ژنراتورها همچنان تقریباً با همان ساختار پایه اولیه خود در میان ما وجود دارند و نقش اساسی دارند. دیزل ژنراتور به عنوان یک تولید کننده برق نقش مهم و حیاتی در صنایع دارد و همچنین در مراکز درمانی، کارگاه ها و کارخانجات، پمپ بنزین ها و موارد این‌چنین مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله سعی داریم به بررسی معیارهای خرید دیزل ژنراتور مناسب و بهترین برندهای آن بپردازیم.

فهرست مطالب

دیزل ژنراتور چیست؟

دیزل ژنراتور نوعی مولد برق است که برای تأمین برق در مواقع اضطراری استفاده می‌شود. این‌ دستگاه یکی ‌از انواع ژنراتورها بوده و از دو ‌قسمت اساسی تشکیل‌ شده‌ است؛ یک موتور دیزلی و یک ژنراتور الکتریکی (دینام یا آلترناتور). این وسیله در حقیقت برای تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. موتور دیزلی وسیله‌ای است که از احتراق یک سوخت مایع حرکت چرخشی ایجاد می‌کند و ژنراتور که یک تبدیل کننده است می‌تواند از حرکت چرخشی و انرژی الکتریکی ایجاد شده، برق تولید کند. بنابراین در پاسخ به سوال دیزل ژنراتور چیست میتوانیم بگوییم دیزل ژنراتور مجموعه‌ای است که با کمک اجزای تشکیل‌دهنده خود، توانایی تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی را دارد.

دیزل ژنراتور چیست؟

اجزای دیزل ژنراتور

با توجه به مواردی که گفته شد، دیزل ژنراتور دارای دو جز اصلی است: ژنراتور الکتریکی و موتور دیزلی. اما دیزل ژنراتور فقط توسط این دو وسیله کار نمی‌کند و اجزای دیگری هم دارد که عملکرد دیزل را تکمیل می‌کنند . اجزای دیزل ژنراتور و توضیح مختصری از عملکردشان به این شرح است:

موتور (Motor)

همانطور که گفته شد، موتور از اجزای اصلی دیزل ژنراتور است. به این علت که تمام توان انرژی ژنراتور برای حرکت را تامین می‌کند. بنابراین توان الکتریکی خروجی ژنراتور توسط موتور مشخص می‌شود. در خرید موتور الکتریکی با کیفیت باید به مواردی مانند میزان صدای تولیدی ژنراتور و میزان حجم محفظه سوخت نیز توجه کرد.

برای ایجاد حرکت چرخشی، موتورهای دیزلی نیاز به توان الکتریکی دارند و از یک منبع تغذیه که ولتاژی حدود ۲۴- ۱۲ ولت تولید می‌کند برای راه‌اندازی موتور استفاده می‌کنند. این منبع تغذیه ممکن است خود موتور الکتریکی یا تعدادی باتری برای تامین این میزان ولتاژ باشد.

ژنراتور (Generator)

ژنراتور مرکز اصلی تولید توان الکتریکی دیزل ژنراتور است. ژنراتور انرژی اولیه خود را از انرژی مکانیکی موتور می‌گیرد و سپس توان برق تولید می‌کند. باتوجه به موارد استفاده و نیازی که از دیزل ژنراتور دارید نوع ژنراتور تعیین می‌گردد. برای مثال به منظور تولید توان‌های بالا از ژنراتور القایی استفاده می‌شود. نحوه عملکرد موتور ژنراتور توسط نوع سیم پیچی رتور و استاتور و جریان تحریک آن تعیین می شود.

مخزن سوخت ژنراتور (Fuel Tank)

مخزن سوخت ژنراتور مکانی است که سوخت دیزل ژنراتور وارد می‌شود. نوع دیزل ژنراتور تعیین کننده حجم این مخزن است. مثلا حجم مخزن یک دیزل ژنراتور با توان حدود ۵۰ کیلو ولت آمپر با حدود ۱۰۰ لیتر می‌تواند به مدت ۸ ساعت کار کند.

رگولاتور ولتاژ (Voltage Regulator)

تنظیم ولتاژ خروجی توسط رگولاتور انجام می‌شود. این کار با کمک اجزایی مانند سیم پیچی تحریک، رتور و یکسو کننده انجام پذیر است. این عامل نقش مهمی در کنترل نوسانات برق وارد شده به دستگاه‌های الکتریکی دارد.

سیستم خنک کننده ( Cooling System)

نکته‌ی بسیار مهم در دیزل ژنراتورها خنک کردن اجزا است.  داغ شدن زیاد و طولانی مدت باعث خرابی قطعات می شود و در نهایت کل عملکرد مجموعه ضربه می بیند. خنک سازی گاهی توسط مایعات و گاهی توسط گاز هیدروژن صورت می‌گیرد.

سیستم روغن ژنراتور

در دیزل ژنراتورها چون اجزای بسیاری وجود دارد و این اجزا مدام در حال حرکت و کار هستند، به منظور داشتن عملکرد بهتر، روغن کاری جز الزامات و موارد بسیار مهم است. معمولاً پس از هر ۱۰ ساعت، سطح روغن دیزل ژنراتور باید کنترل شود  و هر ۱۰۰ ساعت باید روغن آن تعویض شود.

شارژر باتری

همانطور که از نام آن مشخص است وظیفه‌ی شارژ باتری بر عهده این بخش است. همچنین این قسمت میزان شارژ باتری را نشان می دهد. درنظر داشته باشید که توان این شارژر با توان خروجی ژنراتور متناسب است.

سیستم کنترل

سیستم کنترل وظیفه‌ی کنترل الکتریکی کل مجموعه را دارد. قسمت هایی که کنترل می شوند شامل:

  • کنترل ژنراتور: این نوع کنترل شامل تمامی عوامل دخیل در ژنراتور شامل ولتاژ، جریان و فرکانس است.
  • کنترل موتور: در کنترل موتور سرعت، میزان روشن بودن، فشار روغن، میزان حرارت سیال خنک کننده بررسی می‌شود.
  • پنل خاموش و روشن: در این قسمت سیستم روشن و خاموش کردن اتوماتیک چک می‌شود. این سیستم در بعضی از دیزل ژنراتورها وجود دارد.
  • کنترلر های ATS : بر روی دیزل ژنراتورها نصب شده و بر اعمال بار بر روی موتور ژنراتور به صورت دائم نظارت می‌کنند. در شرایط غیرعادی این کنترل‌ها با توجه به تنظیمات قبلی پاسخ مناسب را ارسال و به صورت اتوماتیک وضعیت را کنترل می‌کنند. در نتیجه این عملکرد، موتور ژنراتور دچار مشکل نمی‌شود و به کار خود ادامه می‌دهد.

اگر در حالت انتظار برق مصرفی خارج از واحد قطع شود ATS  بلافاصله، راه اندازی موتور ژنراتور را برقرار می کند.

سکوی اتصال (شاسی)

سکوی اتصال قسمتی است که تمام تجهیزات بر روی آن نصب می‌شود.

سیستم دود خروجی ژنراتور :

این سیستم به علت کنترل دود سمی تولید شده توسط خروجی و جداسازی این قسمت از سایر قسمت ها در خروجی موتور وجود دارد.

اجزای مختلف دیزل ژنراتور

طبقه بندی موتور ژنراتور ها

موتور ژنراتورها بر اساس معیارهای مختلفی طبقه بندی می شوند. در این بخش طبقه بندی موتور ژنراتورها براساس ۳ فاکتور مورد بررسی قرار گرفته است:

دسته‌بندی موتور دیزل ژنراتورها براساس سوخت مصرفی:

  • موتور ژنراتور های گازوئیل سوز (diesel gensets)
  • موتور ژنراتور های گازسوز (Gas gensets)
  • موتور ژنراتور های دوگانه سوز (dual fuel gensets)

انواع موتور دیزل ژنراتورها بر اساس نوع برق خروجی‌:

  • دیزل ژنراتور تک فاز (Single Phase)
  • دیزل ژنراتور سه فاز (Three Phase)

انواع موتور دیزل ژنراتورها بر اساس نوع سیستم خنک کننده:

  • دیزل ژنراتور آب خنک (Water Cooling)
  • دیزل ژنراتور هوا خنک (Air Cooling)

انواع دیزل ژنراتور براساس کارکرد

بر اساس کارکرد می‌توان انواع دیزل ژنراتور را این‌گونه دسته‌بندی کرد.

دیزل ژنراتور استندبای یا اضطراری (Standby Diesel Generator)

ژنراتور اضطراری در زمان قعطی برق شبکه استفاده می‌شود. در این مواقع، دیزل ژنراتور اضطراری به عنوان یک پشتیبان به مدار وارد می‌شود و به طور موقت و با حداکثر توان برق مورد نیاز را تامین می کند؛ مانند تامین برق اضطراری بیمارستان‌ها.

دیزل ژنراتور پرایم (Prime Diesel Generator)

این نوع ژنراتورها برای کار در مدت زمان بیشتری طراحی شده‌اند. ویژگی این دیزل ژنراتور لود ثابت با توان کمتر از ۷۵% است. مثلاً زمانی‌که تعداد دفعات قطعی برق شهر زیاد است یا در مناطقی مانند معادن و کمپ‌ها که باید به طور پیوسته از ژنراتور استفاده گردد.

دیزل ژنراتور دائم کار (Continuous Diesel Generator)

برای استفاده دائم مانند تامین برق دائمی دیتا سنترها از مولدهای دائم یا کانتینیوس مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بزرگترین دیزل ژنراتور جهان

اکنون که با طرز کار و احزای دیزل ژنراتور آشنا شدید، شاید برایتان جالب باشد که بزرگترین دیزل ژنراتور های جهان را هم بشناسید. به جدول زیر دقت کنید.

نام و برند ژنراتورتوانویژگی‌‌هاقطعات در ایران
دیزل ژنراتور پرکینز انگلستاناز ۹ تا ۲۲۴۶ کاواکیفیت بالا

طول عمر زیاد

موجود است.
دیزل ژنراتور ولوو سوئد۸۵ تا ۷۷۰ کاواراحتی در نصب

قیمت مناسب

موجود است.
دیزل ژنراتور ایویکو ایتالیا۴۰ تا ۴۴۰ کاواقیمت مناسب

عمر بالا

موجود است.

بهترین برند دیزل ژنراتور در ایران

تفاوت بین انواع برند دیزل ژنراتور به قدرت موتور، حجم و تعداد سیلندرها بستگی دارد. در بین بهترین برندهای موتوربرق موجود در ایران یا انواع مارک های دیزل ژنراتور موجود در کشور، مدل‌های اروپایی از کیفیت بی نظیری نسبت به انواع دیگر برخوردار هستند. ژنراتورهای دیزلی چینی و ایرانی نیز با کیفیت قابل قبول و قیمت مناسب در سطح بازار جهانی موجود هستند. در این قسمت سعی داریم تا بهترین برند های دیزل ژنراتور را به شما معرفی کنیم.

البته شما می‌توانید برای خرید تجهزیات برق صنعتی و سازمانی به سایت شکوه صنعت مراجعه کنید.

برند دیزل ژنراتور کاترپیلار (Caterpillar)

اگر بخواهیم از بین همه انواع ژنراتورها یک برند را به عنوان بهترین مارک دیزل ژنراتور انتخاب کنیم، بی‌شک دیزل ژنراتور کاترپیلار آمریکا است. میزان قدرت دیزل ژنراتور کاترپیلار زیاد است و در صنایع بزرگ با فشار کاری بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. بازه قدرت موتور دیزل کاترپیلار بین ۳۰۰ تا ۸۰۰۰ کیلووات است. این محصول به نسبت بقیه دیزل ژنراتور های موجود در ایران گرانتر است. برای دیدن لیست قیمت دیزل ژنراتور کاترپیلار اصل می‌توانید به سایت شکوه صنعت مراجعه کنید.

ژنراتور دیزلی کاترپیلار

برند دیزل ژنراتور ولوو سوئد

دیزل ژنراتور ولوو که یکی از دیزل ژنراتور‌های پر‌مصرف و معروف در ایران است و موتور آن را شرکت ولوو سوئد می‌سازد از کیفیت بسیار بالایی برخورد دارد است. برخی از ویژگی‌های این دیزل ژنراتور را می‌توان اینگونه عنوان کرد که دارای قیمت متوسط نسبت به بقیه دیزل ژنراتوها هستند و میزان صدای آن متوسط و در حدود ۷۰ دسی بل است. همچنین نصب، عیب‌یابی و تعمیر این وسیله بسیار آسان است و در صنعت، تجارت و کارهای ساختمانی کاربرد دارد. موجود بودن قطعات یدکی این برند در کشور یکی از مهم‌ترین مزایای این برند است. خرید دیزل ژنراتور ولوو اصل از طریق سایت شکوه صنعت ممکن است.

مولد برق دیزلی ولوو سوئد

برند دیزل ژنراتور کامینز آمریکا (Cummins)

این برند یکی از بهترین دیزل ژنراتورها و از گران‌ترین آن‌ها است . از مزایای دیزل ژنراتور کامینز آمریکا می‌توان به عمر و دوام طولانی اشاره کرد. قدرت بالای موتورهای محصولات این برند (تقریبا ۳۰۰۰ کیلووات) باعث شده تا از آنها در صنایع بزرگ استفاده شود. درحال حاضر نمایندگی‌های این شرکت در سه کشور انگلستان، هند و چین فعالیت دارند. خبر خوب این که شما می‌توانید خرید دیزل ژنراتور کامینز آمریکا را از سایت شکوه صنعت انجام دهید.

موتور برق دیزلی کامینز

دیزل ژنراتور پرکینز (Perkins)

محصولات دیزل ژنراتور پرکینز ساخت انگلیس است. دامنه قدرت موتور دیزلی پرکینز بین ۸ تا ۲۰۰۰ کیلووات است و این شرکت اولین موتورهای دیزلی پرسرعت را تولید کرد. سرعت زیاد در دیزل ژنراتور باعث کارایی بیشتر این موتور می‌شود. این دستگاه را نیز بعد از کاترپیلار از لحاظ کیفیت می‌توان در رده بهترین مارک دیزل ژنراتور قرار داد. از آنجایی که قطعات یدکی آن در داخل کشور در دسترس است، طرفداران زیادی دارد.در خرید دیزل ژنراتور پرکینز باکیفیت باید به میزان سرعت آن دقت کنید.

دیزل ژنراتور پرکینز

دیزل ژنراتور ولوو پنتا (Volvo Penta)

یکی از انواع بهترین مارک دیزل ژنراتور، ولوو پنتا ساخت سوئد و آلمان است. موتور دیزل ژنراتورهای ولوو پنتا از نظر قدرت موتور تنوع زیادی دارد. دامنه قدرت موتور دستگاه های این برند بین ۸۸ تا ۶۵۵ کیلووات است. این نوع دستگاه ها می‌توانند در محیط های تجاری، ساختمانی و صنعتی مورد استفاده قرار گیرند. قطعات این دستگاه در ایران یافت می‌شود، همچنین نصب، عیب یابی و تعمیر آن به راحتی انجام پذیر است. به همین خاطر است که خرید دیزل ژنراتور ولوو پنتا در ایران بسیار محبوب است.

ژنراتور برق دیزلی وولوو پنتا

دیزل ژنراتور استمفورد

افرادی که قصد تهیه ژنراتور تک یا آلترناتور را دارند، معمولاً به سراغ خرید دیزل ژنراتور استمفورد می‌روند. این برند در واقع زیر مجموعه‌ای از برند کامینز است. شرکت استامفورد، بیش از یک قرن است که در انگلیس به وجود آمده است. از محصولات این شرکت می‌توان به ژنراتور و کمپروسور هوا اشاره نمود. ژنراتورهای این شرکت در کنار یک موتور دیزل پرقدرت، ذیزل ژنراتور استمفورد را تشکیل می‌دهد و می‌تواند بسیار خوب عمل کند و بازده خوبی از خود نشان دهد. محصولات این شرکت در رده قیمتی بالایی قرار دارند.
دیزل ژنراتور استامفورد

دیزل ژنراتور لوول چین

از با سابقه‌ترین شرکت‌های چینی که با برندهای معروف جهان رقابت می‌کند، دیزل ژنراتور لوول چین است. این شرکت، دیزل ژنراتورها را با کیفیت و قیمت قابل قبول در سراسر جهان تولید و عرضه می‌کند. دیزل ژنراتور لوول برای صنایع کوچک و مصارف خانگی قابل استفاده است.

دیزل ژنراتور موتور سازان تبریز

شرکت موتور سازان ایران (تراکتور سازی تبریز) یکی از بزرگترین شرکت‌های تولید کننده موتور های دیزلی و گازی است که سابقه ای ۲۸ ساله در ایران دارد.هزینه مقرون به صرفه ، کیفیت خوب و فراروانی قطعات در ایران یکی از دلایل محبوبیت و خرید دیزل ژنراتور موتورسازان تبریز در ایران است.

ژنراتور برق دیزلی ماینینگ

پس از پیشرفت‌های حوزه ارزهای دیجیتال و حوزه ماینینگ و با توجه به افزایش برق مصرفی آن‌ها، برق شهری قادر به تامین برق مورد نیاز برای دستگاه نبوده و بهتر است برای این کار از ژنراتورها برای تامین این میزان برق استفاده کرد که دیزل ژنراتورهای مانینگ با سوخت ارزان خود می‌توانند یکی از بهترین و به‌صرفه‌ترین راهکارها برای تامین این برق موردنیاز باشد. دیزل ژنراتور ها به علت هزینه کم و دوام و عمر بالا می توانند انتخاب مناسبی برای دستگاه های ماینر باشند. قیمت دیزل ژنراتور مانینگ هم معقول به نظر می‌رسد.

ژنراتور برق دیزلی ماینینگ

بهترین شرایط نگهداری از دیزل ژنراتورها

همانطور که در این مقاله گفته شد، تعویض به موقع روغن و فیلترها موجب افزایش عمر مفید دیزل ژنراتورها می‌شود و انتخاب جنس خوب، در این مواد مصرفی بسیار حائز اهمیت است. در ادامه برخی از نکات مهم جهت عملکرد بهتر و افزایش طول عمر دیزل ژنراتورها گفته شده است که عبارت است از:

  • پس از حدود هر ۱۰۰ ساعت کار بهتر است روغن و فیلتر روغن تعویض گردد.
  • پس از ۲۰۰ ساعت کار، توصیه می‌شود فیلتر گازوئیل تعویض گردد.
  • زمان کارکرد استاندارد دستگاه ۸ ساعت کار و ۲ ساعت خاموشی است.
  • فیلتر هوا را همیشه تمیز نگه داشته و هر ۳۰۰ ساعت کار تعویض کنید.
  • زمانی که موتور زیر فشار بار قرار دارد آن را خاموش نکنید.
  • موتور را جهت چرخش مایعات حداقل هفته‌ای یک بار روشن کنید.
  • سطح آب و روغن را بصورت هفتگی یا روزانه کنترل کنید.
  • مراقب نشتی های روغن و آب باشید.
  • روزنه های خروجی دود و ورودی هوا را کنترل کنید.
  • همواره سلامت باطری را کنترل کنید.
  • شاسی و لرزه گیر را کنترل کنید.

چرا استفاده از ژنراتورهای دیزلی مقرون به صرفه است؟

همانطور که در مقاله معایب موتوربرق های بنزینی ذکر کردیم، گاهی هزینه تصاعدی مصرف برق برای برخی تجهیزات و ماشین آلات صنعتی به حدی افزایش پیدا می‌کند که ادامه روند تامین انرژی برای آن سیستم مقرون به صرفه نیست. از این رو بکارگیری دیزل ژنراتور با توجه به ارزان بودن سوخت مصرفی آن نسبت به بنزین و همچنین سهولت نگهداری و تامین قطعات آن به نسبت انواع ژنراتور گازی موجب انتخاب و ترجیح ژنراتور با نوع سوخت دیزلی یا گازوئیلی برای استفاده در تامین برق تجهیزات تولیدی و صنعتی شده است.

خرید بهترین دیزل ژنراتور

فرآیند خرید دیزل ژنراتور با وجود گستردگی برندها و انواع مختلف این محصول می‌تواند بسیار دشوار باشد. توجه به نکاتی که در این مقاله در رابطه با انتخاب بهترین برندهای دیزل ژنراتور و نکات تعمیر و نگهداری این وسیله پرکاربرد گفته شد می‌تواند به شما در این زمینه کمک کند. اما راه بسیار ساده‌تری هم برای خرید دیزل ژنراتور مطمئن وجود دارد. توصیه ما به شما این است که با مشاوران متخصص و مجرب شرکت مهندسی شکوه صنعت در تماس باشید تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید. همچنین می‌توانید از طریق کامنت‌ها با ما در ارتباط باشید.

سوالات متداول:

بهترین برند دیزل ژنراتور ایرانی چیست؟

شرکت موتور سازان تبریز یکی از بهترین دیزل ژنراتور‌های ایرانی را وارد بازار می‌کند.

دیزل ژنراتور چیست؟

دیزل ژنراتور یک ماشین تولید نیروی الکتریکی است که از ترکیب یک ژنراتور و یک موتور دیزل ساخته می‌شود. از این دستگاه برای تامین برق ثانویه استفاده می‌گردد.

تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق چیست؟

در مرحله احتراق دیزل ژنراتور با گازوئیل و موتور برق با بنزین کار می‌کند.

۴.۶/۵ - (۱۱ امتیاز)